Над 170 доброволци са успели да дарят кръв в неделя след призива на болница "Пирогов".
Само за часове беше събрано и необходимото количество за 17-годишното момиче, което беше блъсната от автобус в столичния квартал "Люлин". По случая тече разследване.

Чрез близка на семейството във „Фейсбук“ майката на 17-годишното момиче благодари на всички, отзовали се на зова за помощ.

"Благодаря на всички лекари и специалисти от Детска реанимация в „Пирогов“, които денонощно поддържат искрата живот в дъщеря ми! От сърце благодаря на всички, които посветиха изключително мразовития неделен ден на живота на нашето дете и чакаха, за да дарят кръв за нея!", заяви тя.

От лабораторията за трансфузионна хематология на Пирогов казаха за bTV, че всичко, което е нужно за пострадалото момиче, е осигурено и призоваха хората да не се притесняват и в пандемията да даряват кръв.

„Ако си преболедувал 40 дни след последния PCR тест можеш да дариш кръв, а ако си ваксиниран трябва да бъде 28 дни след втората доза“, обясни д-р Евгения Шурлиева, началник на лаборатория по трансфузионна хематология в "Пирогов".

Призив да не спира даряването дойде и от Националния център по трансфузионна хематология.

„Всеки, който се чувства достатъчно добре, може да заповяда и да дари независимо от кръвната му група“, заяви д-р Юлия Стоянова, началник  отделение "Кръводаряване"  към Националния  център по трансфузионна хематология.

Нуждите на пациентите са всекидневни, казват още от центъра