Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола, връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Днес празненствата започват от Соколския манастир, където се отслужва панахида по случай загиналите на връх Шипка. След това хората ще се отправят към върха.

Честванията се провеждат под патронажа на президента Румен Радев. В тях ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще се изкачи на връх Шипка в събота.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов също ще почете паметта на загиналите за освобождението и националното обединение на България, ще присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

На историческия връх Шипка на тържествена церемония от 11:30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя. Министърът на отбраната ще открие фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски“. 

За първи път на това място ще се проведе и националната информационна кампания „Бъди войник“. На нея ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена актуална информация за интересуващите се от военна кариера.

От 20:00 ч същата вечер в храм-паметника „Света Петка“ в местността „Петрова нива“ министър Димитър Стоянов ще присъства на заупокойната молитва за загиналите преображенци за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на тържествената проверка (заря) той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.