13 са новите регистрирани случаи на заразени с коронавирус у нас, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Петима от тях са настанени в болница.

Данните са за последните 24 часа.

Няма регистриран нов фатален случай за този период от време. Изяснява се обаче ситуацията при болен, приет в тежко състояние в Александровска болница. Бил е интубиран, но впоследствие е починал. Чака се неговата проба. По думите на щаба симптомите му силно наподобяват COVID-19.

Общо потвърдените случаи за страната са 624.

Що се отнася до новите случаи, 8 от тях са в София, има един регистриран в Пазарджик, един в Кюстендил, един във Велико Търново и двама в Русе.

Медицинските работници, дали положителни проби, са 33 души, или 5,3% от случаите.

Излекуваните към момента са 54 – 35 мъже и 19 жени. Средната възраст при тях е 47 години.

24 са случаите с фатален изход, като средната възраст при починалите е 65 години.

230 души от потвърдените заразени се лекуват в болница, 33 от тях са в интензивни отделения.

Общо изследваните проби към момента са 18 502.

Данните за заболеваемостта от коронавируса и за смъртните случаи у нас остават на ниско ниво, което според председателя на щаба се дължи на навременно взетите мерки.

Той обаче подчерта, че е тревожно, че тротоарите са пълни с хора, излезли на разходка: „Виждате по репортажите в чужбина улиците са празни, репортажите в България улиците са пълни. Това със сигурност ще ни се отблагодари един ден“, каза ген. Мутафчийски.

От Националния оперативен щаб коментираха и темата с ефективността на термокамерите във връзка с репортаж на bTV, който показа как устройството в Агенцията по кадастъра отчита температурата на посетителите много по-висока, отколкото всъщност е.

За нормална се води температура под 37 градуса. Но според уреда в Агенцията всички клиенти, които влизат в сградата, имат треска.

„Още когато имаше голяма превъзбуда в обществото с тези термокамери, още тогава казахме, че в световен мащаб се отчита, че те имат по-малко от 20% ефективност“, посочи председателят на щаба ген. Мутафчийски.

У нас държавните институции масово инвестират в такива устройства.

„Тъй като имаме доста опит, термокамерите на летищата бяха монтирани преди 10 години по повод на пандемичния грип. И трябва да ви кажа, че когато са от висок клас – да имат чувствителност 0.1 минимум от градуса, те вършат много добра работа. Ние сме хващали и то не малко хора. Да, ефективността им по данни на СЗО и във връзка с еболата по-късно се оказа, че тя не е висока, но те имат своето място. Лошото е, че увлечени в желанието да има навсякъде такъв контрол, много фирми закупуват термокамери, при които чувствителността е 1 градус, което е много грубо. На тях не може да се разчита“, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Националната статистика предстои да публикува данни за общата смъртност у нас след обявяване на извънредно положение.

Едва тогава ще се направят и сравнителните анализи. След края на редовния брифинг на щаба част от журналистите се съгласиха да им бъде направен бърз тест в сградата на Министерския съвет.