Един от най-страховитите и активни вулкани на Исландия - Хекла, има готовност да изригне, предупреждават исландски геолози и вулканолози. Те базират прогнозите си на наблюдения на движенията на магмата под кратера. Предупреждението идва в разгара на активния летен туристически сезон, по време на който мнозина пътуват със самолет до желаната ваканционна дестинация.

Хекла е висок 1491 метра. Разположен е на 110 километра източно от столицата Рейкявик, в южната част на острова. Някога исландците са го наричали Вратата на ада. През последните 1000 години той е изригвал двайсетина пъти.  

Последното изригване е от 26 февруари 2000 г. То започна час и половина след предвещаващи го земни трусове. Говорител на исландската гражданска защита заяви, че ситуацията с Хекла се следи внимателно.

След изригването на Еяфятлайокутл миналата пролет, който изригна миналата пролет и парализира европейския въздушен трафик, и на Гримсвьотн през май специалистите предупредиха, че други исландски вулкани ще ги последват и споменаха на първо място Хекла.