Задържаният снощи при операция на НСБОП в София, Янко Ваташки-Лудия, в момента е в МВР-болница, тъй като има лека форма на диабет. Той е задържан за 24 часа. Арестуваният заедно с групата си Ваташки, принадлежи към активния криминален контингент, уточняват от МВР. От октомври миналата година, Ваташки е на свобода с мярка за неотклонение "подписка". За три месеца срещу него има три жалби за изнудване.

Служители на направление "Терор" от НСБОП задържаха 40-годишния Янко Лудия и 25-годишния му съучастник, като уличени за изнудване и заплахи за убийство.

През октомври в МВР постъпила жалба от мъж, който твърди, че е изнудван от групата на Янко за сумата от 12 500 лева. В края на октомври друг жалбоподател алармирал, че е принуден със заплахи да заплати сумата от 10 000 лева. В средата на януари собственик на фирма също се оплакал, че негов подчинен е бил заплашен със смърт от групата на Ваташки. Според последната жалба, постъпила вчера, изнудваният трябвало да даде 8 000 лева, в противен случай щял да бъде ликвидиран. По време на издирването е установено, че Лудия е получил вече част от исканите суми чрез пощенски записи, като реалните получатели, обаче са негови приближени, а не той лично. Ваташки ръководил и контролирал престъпленията, в последния случай той лично е отправил заканите за убийство.

Според МВР Янко Ваташки-Лудия държи клубове за компаньонки и ръководи организирана престъпна група за рекет, отвличания и грабежи в цялата страна.

През 80-те години той е чейнчаджия и дребен измамник по морското крайбрежие, а първото му дело е образувано през март 1987 г. - за измама. В началото на 90-те Лудия се занимава с автокражби в Чехия и Унгария редом с Иво Карамански. През 1993 г. се прибира в България и става един от основните играчи в трафика на крадени коли и магистрални грабежи. В средата на април 1996 г. Янко Ваташки инсценира собственото си убийство след престрелка на жп гарата в Будапеща. Твърди се, че след това сам си е разлепвал некролозите по улиците и е пуснал слух към България, че е убит.