Вътрешният министър е назначил проверка по случая с ареста на Тенчо Попов. Според Цветан Цветанов е недопустимо да се оказва насилие спрямо задържано лице, което не оказва съпротива. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че

полицаите, задържали грубо бившия секретар на финансовото министерство, ще бъдат наказани

Ръководителят на МВР отказа да коментира действията на своите служители, както и начина, по който те без обозначение и показване на заповед щурмуват офиса на Попов. Министър-председателят обаче бе категоричен: "Трябва да ги накажат тежко”. Премиерът посочи, че може да се стигне и до уволнения.

По думите на Цветанов от записа става ясно, че е имало опит за изтласкване на служителя на МВР. Той допълни, че е назначил проверка от Инспектора и резултатите от нея ще бъдат своевременно оповестени.

"Защото точно минути преди това Тенчо Попов е дал парите. Нека да го видим и този запис как се дават парите, как се дава подкупът. Но нека да говорим и за това, което е извършено като деяние, защото

полицаите нямаше да бъдат там, ако нямаше корупционната схема за решаване

на справедливостта, която трябваше да бъде купена с тези пари”, коментира Цветанов. По време на делото стана ясно, че МВР е сгафило още в началото на разследването, тъй като в документите за подслушването е пишело, че основният свидетел - следователят Петьо Петров се очаква да даде, а не да получи подкуп от подсъдимите. Министърът обаче не се притеснява от този факт.

"Вие чели ли сте закона за СРС? Член 18 какво регламентира? Неотложност. Министърът на вътрешните работи разрешава”, заяви той.

Според него политическите реакции по случая са в рамките на допустимото

"Нормално е да има и обществен дебат по темата. Разбира се, най-важно е ръководството на МВР да извърши съответната проверка и да се вземат правилните управленски решения, които ще са свързани и с дисциплинарни наказания”.

"Министър Цветанов ще наложи наказания, но докато всички, които биват задържани, арестувани, след това ги превръщате в национални герои, няма за какво да ни питате”, коментира премиерът.

Борисов бе категоричен, че няма да позволи този случай и проявеното грубо отношение от страна на тези служители на реда да се пренесе върху всички останали, които отговарят за задържанията. Премиерът съобщи, че е посъветвал вътрешния министър:

"Това влияе на твоя авторитет. Уволнявай, махай”

"Аз не мога да разбера. Много ясно министърът отговаря, че те ще понесат наказателна отговорност, включително и уволнения, ако трябва. На втория му отговор, че искаме адвокатите да дадат и другия запис с даване на подкупа - вие си замълчавате. Трето - всеки ден ни питате защо не арестуваме висши политически, партийни и какви ли не деятели, какъвто е този човек. Сега излиза, че ние за това, че сме го арестували, с начина по който задавате въпроса,

искате да го изкарате виновен, че го арестуваме

Не само, че се разграничихме преди два дни, когато разбрах се обадих на Цветанов и му казах „това влияе на твоя авторитет уволнявай, махай, за да има превенция”. Оттук нататък, за тия дето взимат подкупи - ние трябва да се оправдаваме? Няма да ме направите жертва на тия дето дават подкупи, бъдете сигурни. Знам кой ви кара да питате, питайте, виновните ще си понесат наказания, но в никакъв случай няма да ви позволя да превръщате офицерите и хората, които задържат, в жертви на престъпниците”, закани се от своя страна премиерът.

Цветанов от своя страна благодари на защитата на Тенчо Попов за предоставения запис

в съдебната зала, защото без него обективна проверка би била немислима. „Надявам се, че след предоставянето на част от този запис, те ще предоставят и пълния запис, защото само минути преди да влязат полицаите, вътре е извършено корупционно деяние за манипулиране на едно бъдещо съдебно решение”, допълни Цветанов.

Той каза още, че за всички ще бъде интересно да се видят действията и начинът, по който са подхвърлени и дадени парите от Тенчо Попов.