Европейският съюз предупреди за рязко нарастване на смъртните случаи заради бактерии, които придобиват устойчивост към антибиотици. 25 000 смъртни случая в Европа годишно.

Според здравния комисар Джон Дали са необходими бързи действия, ако не искаме да загубим антимикробните лекарства за хора и животни. Има опасност те просто да престанат да действат.

България е близо до челната десетка от страните на Стария континент по прием на антибиотици. Прекомерната им употреба в световен мащаб става все по-сериозен проблем.

Възможен ли е живот без антибиотици? Отговорът е "да". В битката с бактериите има и българска следа. Мирослав Рангелов е човекът, който е посветил живота си на органичната и аналитична химия. На финалната права е да открие панацеята за инфекциозните болести.

Това не става с познатите пипети и капкомери, а с помощта на суперкомпютър, който обработва по два потока от данни с двойна точност, с плаваща запетая. С други думи - с тази машина може виртуално да видим как работи рибозомата.

„Ако знаем разликите между бактериалната рибозома и еокариотната рибозома, която е човешката, то тогава много точно можем да се прицелим и да направим много по-силно антибактериално средство”, смята Мирослав Рангелов.

В проучването участват 22 държави и България. Ученият се надява до година-две заедно с колегите си да открият тайния начин на живот на рибозомата. Това ще помогне в битката с всички изменящи се бактерии - туберколоза, пневмония, инфекциите, и ще замени познатите антибиотици, към които човешкият организъм става все по резистентен.