Тримата български пилоти, които бяха отвлечени в Судан в началото на годината, вече са на родна земя. Самолетът с нашите сънародници кацна на летище София малко преди 19 ч. Българите са били освободени при нощна операция на суданските служби, която е била координирана и договорена с българските им колеги.

Александър Димитров, Веселин Манолов и Бранко Чорбаджийски бяха отвлечени на 13 януари от група въоръжени мъже на летище Ум Шалая в провинция Западен Дарфур. Бранко Чорбаджйски, командирът на екипажа, живее в София, той е най-опитният летец, изпълнявал полети до различни горещи точки на света.

Александър Димитров е от Видин. Той е най-младият в екипажа, в момента е на 31 години. Бордовият инженер Веселин Манолов, на 36 години живее в София. Изморени, но с усмихнати лица, тримата българи почувстваха свободата, показват кадри, разпространени от Ройтерс.

"Много сме щастливи и благодарни. Чудесно е усещането да си свободен”

споделя Бранко Чорбаджийски. „Радвам се, че тази история завърши и се надявам в бъдеще международната общност и правителството на Судан да работят усилено, за да осигурят безопасната работа на  хуманитарните работници в страната”, коментира министърът на външните работи Николай Младенов.

Местните власти декларират, че полагат много усилия отвличанията да спрат, защото това пречи на хуманитарните програми.

„Надяваме се да не се налагат повече такива операции, надяваме се всички разбират, че тези работници са дошли в Судан, за да помогнат на хората в нужда, на народа на Судан”, каза Мохамед Ата - директор на суданското разузнаване.

Суданските власти тепърва започват преследване на похитителите и техните съучастници, въпреки съобщенията, че полицията знае кои са извършителите.

Как се стигна до щастливата развръзка?

По думите на министъра на външните работи Николай Младенов пред bTV- това е плод на "изключително добро сътрудничество между българската дипломация, българското разузнаване заедно със суданската дипломация и суданското разузнаване".

Служителите на авиокомпания "Хели Ер", която обслужва Световната програма на ООН по прехраната, прекараха в плен 145 дни.

Хронологията на задкулисните дипломатическите усилия:

Пилотите са отвлечени през януари 2011 г. край Ум Шалая
През февруари  е осъществен първи контакт с похитителите
През март ООН се ангажира със случая
През април - криза в преговорите, спира комуникацията с похитителите
През май - "Български жест" – самолет на България Еър отива да прибере судански бежанци
През юни идва развръзката. А през това време по случая беше пазено безпрецедентно мълчание.

Никога не подценявайте възрастните хора!

Особено, когато са племенни старейшини в малки села, контролиращи територии, колкото половин България. В това няма нищо чудно - Судан е най-голямата държава в Африка, с 25 пъти по-голяма площ от България. За преговорите за освобождаването на пилотите Светослав Иванов разговаря с посланика на Судан у нас г-жа Мауада Елбадауи:

Мауада Елбадауи: Всичко приключи благодарение на преговори.

Светослав Иванов: Преговори. Нямало е военна интервенция или рейд на командоси?

Мауада Елбадауи: Не, не. Работата на специалните служби беше да гарантират, че похитените ще бъдат освободени невредими и нищо няма да се случи с тях. Снощи те бяха предадени на местните власти и вечерта бяха закарани в Хартум. Похитените бяха освободени чрез посредници. Тези посредници са от местните племена, наричаме ги "шейхове на племената или старейшини. Те са много уважавани в тези отдалечени райони и всички местни се подчиняват на техните заповеди.

Светослав Иванов: Ако искате, посочете имената на тези племена...

Мауада Елбадауи: Не мога да споделя тази информация, но става въпрос за лидери от тези племена, които ни помогнаха. Те бяха и тези чрез които се свързвахме с похитените.

Светослав Иванов: Какво ще кажете за откупа?

Мауада Елбадауи: Не е бил плащан откуп. Никакъв.