Чили празнува! Успешно приключи спасителната операция по изваждането на миньорите. Тя продължи по-малко от денонощие.

Рано сутринта от мината излезе последният, 33-и спасен. Това е 54-годишният Луис Урсуа, главен бригадир на групата миньори. Урсуа излезе на повърхността под ръкоплясканията и радостните възгласи на спасителите и звуците на сирена, която отбеляза успеха на историческата спасителна операция. Заедно с президента и присъстващите спасители Луис Урсуа изпя чилийския национален химн.

Президентът Себастиан Пинера благодари на спасителите, инженерите, лекарите и на Господ за успеха на трудното начинание. Краят на операцията даде началото на всенароден празник. Щастливите лица на спасените 33-ма чилийски миньори и техните роднини не слизат от екраните на всички телевизии в света, както и от първите страници на хиляди вестници.

Как щастливият край на драмата се превърна в събитието, за което светът не спира да говори,

разказва Светослав Иванов. Наистина щастливият край напомня на "хепи енда", който познаваме от американските филми. Фактът обаче, че това се случва наяве прикова стотици милиони пред екраните. Преките предавания от Чили са били гледани от 1 млрд. души. Спасяването на мъжете е струвало на властите в Сантяго между 10 и 20 млн. долара. Не е ясно дали в тази сума влизат разходите за хилядите знамена, балони, празнични украшения и така нататък.

Хиляда и петстотин репортери бяха изпратени на мястото на спасителната операция

Темата е водеща за всички американски и европейски всекидневници. 33-мата миньори са героите на света. Точно като по филмите. А не трябва да се съмняваме, че филми по темата тепърва ще има.

Нека се опитаме да си представим един примерен сценарий за холивудска продукция

5 август 2010 година. 48-годишният миньор Дариос Антонио Рохас се буди с тревожно чувство. Навършва се годишнина, откакто баща му е бил затрупан за седмица в мина. След няколко часа започва кошмарът и историята, в която има всичко - приятелство, любов, драма и напрежение. Тридесет и трима мъже се борят за живота си, счупвайки световния рекорд за оцеляване под земята.

Символика, която ще привлече вниманието в бъдещ филм е и самото място, където бяха затрупани мъжете. Златна мина, от която се добива най-ценния метал, но с риск за най-ценното - живота.  

А този човек вероятно ще е главният герой на филма - 54-годишният Луиз Урсуа, който беше изваден последен от спасителите. Това е човекът, който първи установява контакт с външния свят, разпределя хранителните запаси и дори напътства спасителите. Не случайно той излезе последен, точно като капитанът, който последен напуска своя кораб. И накрая дори пее химна.

Като в типична латиноамериканска сапунена опера ще текат два паралелни любовни сюжета

Единият от миньорите предлага брак на приятелката си. Други обаче изпадат в сложна ситуация. Като Йони Бариос, който през цялото време се е чудел дали ще бъде прегърнат от жена си или от любовницата си. Законната му съпруга и любовницата му почти стигнаха до бой преди седмици, тъй като всяка твърдеше, че е жената до него. В крайна сметка 21-ият изваден на повърхността миньор разбра, че с брака му е свършено.

В групата има дори и чужденец, което може да бъде използвано като символ на преодоляването на различията. Боливиецът Карлос Мамани излезе четвърти и беше посрещнат лично от президента си Ево Моралес.

Тук стигаме до образа на президента.

Той няма да е като американските президенти, познати ни от Холивуд. Той няма да владее бойни изкуства, нито ще ступа лошите, които се опитват да отвлекат личния му самолет. Той ще е човек с каска, който накрая ще изнесе силна реч.

Това ще е класическият емоционален край на филма. Но зрителят ще знае, че сюжетът ще пресъздава "реални лица и събития". Реални лица и събития, които всички вече сме виждали...  

В очакване на филмите за драмата с миньорите, още малко любопитна информация.

Венецуелския президент Уго Чавес използва Туитър, за да изрази доволството си и да поздрави миньорите и спасителите им. Като цяло добрите новини обединяват хората. Тепърва ще следим с любопитство бъдещето на 33-мата мъже, за това предлагам да спрем дотук.