България вече има своите нови светци. В неделя в катедралния храм “Свети Александър Невски” в столицата бяха канонизирани новомъчениците от Батак и Ново село, убити по време на Априлското въстание.

Близо 2000 души присъстваха на пищната тричасова литургия в столицата, която беше отслужена лично от Негово Светейшество патриах Максим. Подобна церемония не е имало от близо 50 години.

Над 600 потомци на канонизираните мъченици се поклониха пред осветените икони. От Батак, за канонизацията на жертвите от кланетата от 1876 година, в столицата пристигнаха над 300 души.

В Пловдив в митрополитската църква "Света Марина" беше поставена иконата на новите светци. Там тържествата продължават.   

Най-новата икона в българската църква-на новомъчениците от Батак е дело на 38-годишния Мирослав Асенов.В ателие в базата на Митрополията в Хисар само за месец зографът изваял образите на  хилядите избити в Батак.

Първообразът на иконата е даден от Пловдивската митрополия. Преди да хване четката иконописецът, старателно изучил историята на драматичните събития. Докато рисувал  образите, очите му се пълнели със сълзи.

“Все ми се иска това да е една история, която да не съществува в днешно време… За съжаление, гледайки какво става по света, все още съществуват тези изтезания”, споделя Мирослав Асенов.

Той нарисувал първата си икона на Света Богородица още като войник.

Пред камерата на bTV Новините батачани, които пристигнаха в София, за да присъстват на литургията за канонизирането на новите светци заявиха, че се гордеят с корените си. Те считат, че това, което се случва днес, е важно предимно за съвременните българи и представлява духовно признание на саможертванат на предшествениците им.

Паметта на новите светци ще бъде почитана на Събора на Баташките мъченици - 17 май, и на Събора на новомъчениците от Ново село - 9 май.