С поредица от възпоменателни прояви Индия отбелязва първата годишнина от терористичните нападения във финансовата си столица Мумбай, отнели живота на 166 души и ранили над 300, предадоха световните агенции.
        
По този повод днес в Мумбай се състоя парад на полицията. Силите за сигурност в града показаха новите си униформи, новите си бронирани превозни средства, в това число и коли на силите за бързо реагиране. За укрепването на силите за сигурност в Мумбай индийското правителство отдели 27 милиона долара, припомня Франс прес.
        
През целия ден в Мумбай ще има бдения и възпоменателни шествия. Те ще се състоят в района на 10-те обекта, атакувани преди година от терористите. Първото бдение се състоя пред еврейския център в Мумбай, където десетки жители на града запалиха свещи. Организирано беше и шествие до хотел "Тадж Махал", който преди година беше също една от главните мишени на нападателите. Участниците в акцията скандираха "Обесете Касаб!", имайки предвид единствения оцелял терорист, който сега е изправен пред съда.

В синагога в Мумбай вчера вечерта индийски духовници и дипломати от страните, от които бяха някои от жертвите на нападенията, запалиха свещи и призоваха за единство по света в борбата срещу тероризма и екстремизма.
        
Преди една година, вечерта на 26 ноември 2008 г. десет тежковъоръжени мъже пристигнаха в Мумбай с лодки и атакуваха десет обекта в града - три луксозни хотела, еврейския център, кафене, централната железопътна гара и др.  Сградите бяха държани от терористите в продължение на 60 часа, в някои от тях имаше и
заложници.

След три дни командоси и полицаи успяха да превземат обектите. Девет от нападателите бяха убити, един оцеля. Индия и международната общност обвиниха за нападението базираната в Пакистан терористична групировка "Лашкар-е-тайба". Според Индия обаче терористите са получили логистична подкрепа от пакистанското разузнаване. Заради тези подозрения мирните преговори между Индия и Пакистан бяха преустановени.
         
Под международен натиск Пакистан започна разследване във връзка с нападенията в Мумбай. Специален пакистански съд вчера обвини седем пакистанци, че са планирали и подпомогнали терористичната акция в Мумбай.
        
По-рано тази седмица по време на визита във Вашингтон премиерът на Индия Манмохан Сингх подчерта обаче, че Пакистан не полага достатъчно усилия в борбата с терористите, намиращи се на негова територия, но изрази надежда, че Исламабад ще постигне все пак напредък в тази насока, припомня Ройтерс.