Преговори с различни племенни лидери и операция на суданските специални служби са белязали последните няколко дни преди освобождаването на тримата български пилоти, които прекараха почти половин година в плен в Судан.

Самолетът на военно-въздушните сили с тримата български пилоти на борда вече е излетял от летището в Хартум. Очаква се нашите сънародници да кацнат на летището в София около 18:00 часа днес. Пилотите ще бъдат посрещнати от министър-председателя Бойко Борисов.

Детайлите около операцията на суданските специални служби са изключително оскъдни. Предполага се, че тя е извършена през нощта в неделя срещу понеделник, но подробностите за това, дали българите са били освободени след интервенция на командоси или в резултат на договорка с похитителите, са все още неизвестни.

В пълна мистерия е забулено и участието на българското разузнаване в щастливата развръзка. От Хартум министърът на външните работи Николай Младенов само загатна за преговорите, които са били водени.

"Имаше изключително добро сътрудничество между българската дипломация, българското разузнаване заедно със суданската дипломация и суданското разузнаване. Това доведе до освобождаването на нашите сънародници", заяви Младенов. Министърът каза още, че няма платени откупи, филмови сцени, и т.н.

В последния етап на преговорите се наложило за най-голямата по територия държава в Африка да замине директорът на разузнаването ген. Кирчо Киров. До момента от НРС запазват мълчание по темата.