Един от най-близките хора на Митьо Очите е поръчал клипчетата, в които се вижда как в Бургаския затвор, лишени от свобода правят секс и взимат наркотици. Това е показала проверката на прокуратурата след сигнал на bTV. Кратките клипчета са били режисирани и са имали за цел да окажат натиск върху директора на затвора Деян Костов. Затворниците от клиповете ще бъдат наказани.

Миналата седмица ви показахме как в интернет се разпространяват скандални клипчета, заснети в Бургаския затвор, въпреки че там мобилните телефони са забранени. Във видеото се виждаше как затворници правят секс и се приготвят да използват вещество, за което твърдят, че е хероин.

Според проверката на затвора обаче, тези сцени били инсценирани, а дрогата всъщност се оказва обикновена захар. В главните роли са 9 лишени от свобода. Поръчителят бил високо в йерархията на една от организираните престъпни групи в Бургас.

"Новак Купенов организира и режисира тези клипове, за да постигне своите цели. Той отрече да е извършил това", каза окръжният прокурор Емил Христов.

В клиповете има и обвинения срещу директора на затвора, че негови близки са получили изгодни договори за доставки зад решетките. Той отрече.

"Клиповете са поръчани и създадени с цел да бъдат използвани срещу мен, за да взема решения, с които трябва да бъдат облекчени някои лица. Даване на положително становище за прекъсване изпълнението на наказанието. Настаняване в жилище от преходен тип и Назначаване в домакинския щат", обясни директорът на затвора Деян Костов.

Той е бил предупреден, че му готвят видео-отмъщение още преди 20 дни. И дори разпоредил обиски в затвора, но така и не намерили внесения GSM, с който са заснети кадрите. От ръководството на затвора коментираха още, че всеки ден 200 от лишените от свобода излизат, за да ходят на работа и е много трудно да бъдат обстойно проверени. Униформените, които пазят 900-те затворника в Бургас, са само 125.