Полицията задържа собственика на псевдотуристическата фирма "Еврохоледейз" Георги Христов, който измами над 200 души с фалшиви оферти за екзотични почивки.

25-годишният пловдивчанин е задържан тази нощ на Летище София. Мъжът е криминално проявен, осъждан е за наркотици. Той бе обявен от полицията за издирване като обвиняем по досъдебно производство с наложена мярка "принудително довеждане” в ОДМВР-Пловдив.

Разследването около дейността на фирмата започна, след като на 8 август в прокуратурата в Пловдив и в областната дирекция беше получен сигнал от служител на интернет сайт за съмнителна оферта за екзотични екскурзии. Малко по-късно жалби бяха подадени и от множество граждани, измамени от псевдофирмата.

Над 200 българи бяха "ужилени" в схема за фалшиви почивки на море. Потърпевшите, които са от цялата страна са заплатили между 350 и 4000 лева за почивка на Малдивите и остров Корфу. Сред измамените има депутати и полицейски шефове.

По този случай икономическа полиция вече е арестувала един от учредителите на организацията ГЕРБ-Предприемачи в Пловдив. Срещу 37-годишния Венелин Качаков вече са повдигнати обвинения за извършване на измама в особено големи размери. Той е заподозрян в източването на минимум 600 000 лева.

От полицията припомнят, че в сайта на Държавната агенция по туризъм има специален регистър на туроператорите и туристически агенти, които са лицензирани. Този списък се обновява на всеки 10 дни.