„Чети етикета”: Новите етикети на храните – полезна или излишна информация?

Според новите изисквания вече трябва да бъде изписвана информация за калориите, точния състав, алергените, срока на годност и начина на съхранение на продуктите

btvnovinite.bg

Публикувано в  09:36 ч. 16.12.2016 г.

Само преди няколко дни – на 13 декември, влезе в сила нов европейски регламент за етикетите на храните. Според него върху тях задължително трябва да бъде изписана информация за калориите, точния състав, алергените, срока на годност и начина на съхранение на продуктите.

Оказва се, че етикетите на почти всички основни продукти, които слагаме на трапезата си, трябва да бъдат сменени, а това най-вероятно ще доведе и до поскъпване в техните цени.

Киселото мляко например задължително трябва да съдържа информация за количеството, срока на годност, условия за съхранение, името на производителя,страната на произход, а вече и за хранителната стойност на продуктите и алергените.

Снимка: btvnovinite.bg

„Промените в регламента отново са объркващи като повечето европейски регламенти, защото не става ясно кои количества да се описват – естествените или добавените към естествената суровина”, обяснява Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. Той твърди, че непрекъснатите промени в изискванията за надписването на етикетите утежнява бизнеса.

„Всичко това е една прищявка, която ще обърка потребителя”, коментира Зоров.

Думите му подкрепя и Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите. След новите промени върху етикетите на месата трябва да бъде точно обозначен произходът на животното. Според Попова е важно потребителят да е наясно със съдържанието на продуктите, но излишната информация за тях го обърква.

Снимка: btvnovinite.bg

Екипът на bTV посети столичен хипермаркет и провери дали производителите няколко от основните хранителни продукти отговарят на новите изисквания. Оказа се, че при много от тях има пропуски и част от производителите все още не са въвели стандартите. Продуктите обаче са произведени преди влизането в сила на новите правила и затова няма да има глоби.

При някои от видовете хляб, които се предлагат например, липсва обозначение за срока на годност и партидния номер. Важно е на етикетите им да е обозначено, че основната съставка – брашното, е алерген, и тя бъде подчертана или изписана с удебелен шрифт.

„Не се подвеждайте по наименования, които са звучат много трудно и екзотично, защото те си имат „Е-номер” и са разрешени за влагане в редица видове храни”, отбелязаха от Агенцията по безопасност на храните.

При детските храни се забелязва друго нарушение. Най-често шрифтът върху етикетите им е по-малък от задължителните 1,2 мм, а при по-малките опаковки - 0,9 мм.

Витрините за насипна храна също се оказват проблем, защото информацията за продуктите е там оскъдна, а съставът и срокът на годност липсват.

Екипът ни попадна и на вносна напитка, която няма място на българския пазар и трябва незабавано да бъде изтеглена.

„Проблемът е, че в такива напитки не могат да се влагат захари и изкуствени подсладители като аспартам и ацесулфам Е +. Те се слагат само в нискоенергийни напитки и това правило е нарушено”, коментира Йордан Гогов от Съюза по хранителна промишленост. Той съветва да избираме внимателно хранителните продукти за трапезата си и да четем етикетите им.

Вижте повече във видеото:

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече