Сирия върна телата на Мари Колвин и Реми Ошлик

Предадени бяха на посолствата на Франция и Полша в Дамаск

Сирийски служители на Червения полумесец носят ковчега на Мари Колвин. Снимка: БГНЕС

btvnovinite.bg

Публикувано в  17:30 ч. 03.03.2012 г.

Телата на американската журналистка Мари Колвин и на френския фоторепортер Реми Ошлик, които бяха убити в Сирия, бяха предадени в посолствата на Франция и Полша в Дамаск. Дипломатическата мисия на Полша временно представлява интересите на САЩ в Сирия.

Колвин и Ошлик загинаха при обстрел на квартал Баба Амро в град Хомс от силите на сирийския режим на 22 февруари.

По-рано се появиха информации, че журналистите са били погребани в бунтовния сирийски град. Местни активисти поместиха в интернет дори видеоматериали с погребенията.

Сирийските власти обаче заявиха, че са открили телата
на Колвин и Ошлик и ще ги предадат на съответните страни.

От обхванатия от боеве Хомс успяха да се измъкнат британският журналист Пол Конрой и испанецът Хавиер Еспиноса от в. "Мундо".

Кореспондентката на френския в. "Фигаро" Едит Бувие и британският фотограф Уилям Даниелс повече от седмица останаха в обсадения град. След няколко дни на напрегнати преговори ранените журналисти бяха евакуирани в Ливан и вчера пристигнаха във Франция.

Ошлик е вторият френски журналист, загинал в Сирия от началото на масовите антиправителствени протести в страната, които започнаха през март миналата година. През януари тази година загина Жил Жакие, репортер на френската телевизия Франс.

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-мун призова за повече дипломатически усилия за спиране на кръвопролитията в Сирия. Въоръжаване на опозицията ще задълбочи конфликта, категоричен е Бан Ки-мун.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече