Ваксината на "Пфайзер" срещу "Омикрон" - готова през март

Препаратът ще бъде ефикасен и срещу другите познати варианти на COVID-19

Публикувано в  22:22 ч. 10.01.2022 г.

Ваксината срещу варианта "Омикрон", разработена от компанията "Пфайзер", ще бъде готова през март, обяви генералният директор на фирмата Албърт Бурла в интервю за Си Ен Би Си, информира БТА.

Той обясни, че вече е започнало производството на дози от препарата, макар че е рисково. Бурла каза също, че ваксината ще бъде ефикасна и срещу другите познати варианти на COVID-19.

Според него засега не е ясно дали има необходимост от препарат, адаптиран специално за "Омикрон", но "Пфайзер" ще подготви определено количество дози предварително заради запитвания от държави.

"Надяваме се, че можем да постигнем нещо по-ефективно по отношение на защитата срещу инфекции, тъй като предпазването от хоспитализация и тежко преболедуване, които сегашните препарати осигуряват, е на приемливо ниво, но при условие, например, че е поставена трета доза", обясни изпълнителният директор на "Пфайзер".

През декември д-р Антъни Фаучи, главният експерт по инфекциозни болести в САЩ, заяви, че няма необходимост от специално адаптиран за "Омикрон" препарат, тъй като използваните в момента "бустерни дози прекрасно се справят".

Шефът на компанията "Модерна" Стефан Бансел заяви по-рано днес пред Си Ен Би Си, че техният препарат, адаптиран за варианта "Омикрон", ще бъде готов през есента. 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече