Рекордно ниско доверие към френския президент Макрон

Последваха оставките на министъра на спорта Лора Флесел и министъра на екологията Никола Юло

Снимка: Reuters

Десислава Минчева Десислава Минчева

Публикувано в  19:30 ч. 04.09.2018 г.

Във Франция отчитат рекорден спад в доверието към президента Еманюл Макрон. Последваха спешни промени в кабинета заради изненадващи оставки.

Правителството напуснаха министрите на екологията - бившият телевизионен водещ Никола Юло и спорта - бившата олимпийска шампионка по фехтовка - Лора Флесел. Те бяха сред предпочитаните лица, както от народа, така и от президента.

Снимка: btvnovinite.bg

„Основната слабост на Еманюел Макрон е, че не създаде близки връзки с французите. Може да разчита на Брижит Макрон, която пък е много популярна. Трябва да се появава по-често в пресата, да говори директно на хората, може би не само за политика, за футбол, например. Контактът трябва да е по-емоционален”, посочи политическият анализатор Филип Моро-Шевроле.

Снимка: btvnovinite.bg



Общественото доверие в президента в момента е едва 31%. За сравнение – крайно непопулярният му предшественик Фрасоа Оланд, в същия период от мандата си, се е радвал на по-висока оценка от французите.

Междувременно започна новият политически сезон в Европейския съюз. Амбицията на Еманюел Макрон - да е лидер срещу лагера на националистите в Европа, също може да се окаже засегната от политическите сътресения в собствената му страна.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече