Повече шоколад - повече нобелови лауреати

Американският учен Франц Месерли откри странна закономерност

btvnovinite.bg

Публикувано в  07:34 ч. 11.10.2012 г.

Колкото повече шоколад консумира една страна на човек от населението, толкова повече нобелови лауреати има. Тази необичайна закономерност е забелязал американският учен Франц Месерли, работещ в една от нюйоркските болници, предаде Ройтерс.

"Мисълта за това изследване ми хрумна, докато бях в хотел в Катманду и се чудех как да си запълвам времето. Откривайки тази закономерност, не можах да повярвам на очите си", пише Месерли в "Ню Ингланд джърнъл ъв медсин".

Той е установил, че списъкът от 23 страни с най-голямо потребление на черен шоколад , съвпада почти напълно със списъка на страните, откъдето произхождат повечето носители на Нобелови награди.

На първо място, естествено, е Швейцария, следвана от Швеция, Дания, Австрия и Норвегия. Всеки швейцарец изяжда годишно по 120 блокчета шоколад със средно тегло 85 гр, отбелязва ученият.

Той добавя, че САЩ са някъде в средата на списъка и трябва да изяждат по 125 хиляди тона повече шоколад годишно, за да увеличат броя на нобеловите си лауреати. Месерли, който е швейцарец, посочва, че самият той яде шоколад всеки ден, но избягва сладките видове.

Американският физик Ерик Корнел, който е нобелов лауреат по физика за 2001 г., все пак напомни, че количеството на консумирания шоколад зависи от богатството на една страна и че от богатството зависят и високите научни разработки и постижения.

Заради високото съдържание на антиоксидантите флавоноиди, каквито има в какаото и във виното, се смята, че шоколадът принася полза за здравето, като оказва положително въздействие върху работата на мозъка и сърцето и помага дори за сваляне на излишни килограми, напомня Ройтерс.
 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече