Почина изобретателят на имейла

Причината за смъртта на 74-годишният Реймънд Томлинсън е инфаркт

Снимка: iStock

btvnovinite.bg

Публикувано в  07:57 ч. 07.03.2016 г.

Американският програмист Рей Томлинсън, смятан за създател на съвременната електронна поща, почина на 74-годишна възраст, предадоха АП и ТАСС.

Томлинсън е починал в събота. Новината беше потвърдена от компанията „Рейтиън“, за която той работеше. Неин говорител уточни, че Рей не е починал в дома си и че не са известни причините за смъртта му.

Томлинсън измисля идеята за изпращане на електронни писма от един компютър на друг през 1971 г. Смята се, че е изпратил първия имейл, докато е работил като инженер за изследователска компания в Бостън.

Електронната поща съществува в ограничен вид и преди неговото изобретение. Дотогава обаче имейлите могат да се споделят сред множество хора в ограничена рамка, без възможност за изпращане на съобщение на конкретен човек на конкретен адрес.

Първият имейл е изпратен по създадената за американското правителство компютърна мрежа АРПАНЕТ, смятана за предшественик на интернет.

Томлинсън също така въвежда използването на символа @ в имейл адресите и това сега е световен стандарт.

„Истински пионер в областта на технологиите, Рей е създателят на имейла – се казва в комюнике на неговия работодател „Рейтиън“. – Той промени начина, по който светът комуникира. Въпреки големите си успехи, Томлинсън бе скромен и вежлив човек“.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече