Нобеловата награда за химия – за първата насочена еволюция на ензими

Отличието тази година е за трима учени

Снимка: Reuters

btvnovinite.bg

Публикувано в  13:56 ч. 03.10.2018 г.

Франсес Х. Арнолд, Джордж П. Смит и Грегъри П. Уинтър спечелиха Нобеловата награда за химия за "овладяване на мощта на еволюцията", съобщи сайтът Nobelprize.org.

"Мощта на еволюцията проличава в разнородността на живота. Нобеловите лауреати за химия за 2018 г. поеха контрол над еволюцията и я използваха за най-голяма облага на човечеството. Ензимите, получени чрез насочена еволюция, се използват за производство на всичко – от биогорива до медикаменти", пише в изявлението на Кралската шведска академия на науките.

Франсес Х. Арнолд получава половината Нобелова награда за химия за провеждане на първата насочена еволюция на ензими – протеините, които катализират химическите реакции. 

Джордж П. Смит и Грегъри П. Уинтър си поделят другата половина от Нобеловата награда за химия за фаговия дисплей на пептиди и антитела. Фаговият дисплей е лабораторен метод, с който бактериофаг – вирус, заразяващ бактериите, се използва за получаване на нови протеини.

Франсес Арнолд е втората жена, печелеща тази година Нобелова награда. 

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Лауреати на Нобеловата награда за химия с голяма известност са: Сванте Арениус /1903/, Ърнест Ръдърфорд /1908/, Мария Кюри /1911/, Ирен и Фредерик Жолио-Кюри /1935/.  

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември, в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.  Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро).  

Миналата година Нобелова награда за химия спечелиха швейцарецът Жак Дюбоше, германецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън за разработване на криолектронна микроскопия, която революционизира биохимията.

(БТА)

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече