Марианската падина "гъмжи" от неоткрити микроорганизми, твърдят изследователи

Цял спектър същества могат да се справят с ниските температури, огромното налягане и пълния мрак

Снимка: Би Би Си - През 2010 г. екипът на шотландския учен Робърт Турневич изпратил към дълбините на падината управляван от разстояние подводен апарат в огромния каньон, за да събере проби от седиментите, които покриват дъното на Марианската падина.

btvnovinite.bg

Публикувано в  12:39 ч. 18.03.2013 г.

Най-дълбокото място на света – Марианската падина, каньон с дълбочина от 11 км. на дъното на Тихия океан – практически „гъмжи” от микроскопичен живот. Това твърди международна група изследователи в своя публикация в авторитетното научно издание Nature Geoscience, цитирано от Би Би Си.

Досега винаги се е смятало, че условията за живот в подводния каньон са твърди враждебни за повечето организми. Но изследването представя растящ брой доказателства, че цял спектър същества могат да се справят с близките по нулата температури, огромното налягане и пълния мрак.

През 2010 г. екипът на шотландския учен Робърт Турневич изпратил към дълбините на падината управляван от разстояние подводен апарат в огромния каньон, за да събере проби от седиментите, които покриват дъното на Марианската падина.

Анализ на нивата на кислород в пробите показал наличието на голямо количество микроби. Учените обясняват, че „микробите дишат като хората и консумацията на кислород представлява индиректно измерване” на дейностите на живите организми.

Екипът установил също така, че тези примитивни едноклетъчни организми били двойно по-активни на дъното на падината, отколкото 6 км по-високо.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече