Мечтата на Кристо: Триумфалната арка ще остане опакована през следващите две седмици

За инсталацията работи екип от около 1200 души

Десислава Минчева Десислава Минчева

Публикувано в  20:17 ч. 18.09.2021 г.

В Париж 60-години по-късно мечтата на Кристо и Жан-Клод вече е факт. Опакованата триумфална арка официално е отворена за посетители.

За инсталацията работи екип от около 1200 души. За световното културно събитие.

Всички, които днес посрещат публиката, са чакали средата на май, когато в сайта на фондацията на Кристо и съпругата му Жан-Клод официално е обявено началото на конкурса. Следват два етапа на селекция. Избраните сами намират къде да се настанят в Париж. Повечето използват годишния си отпуск за тези две седмици мечтана работа и задължително говорят няколко западни езика.

6:30 ч. сутринта. Първата смяна е на терен, уточнява се всеки детайл по посрещането на публиката.

Около 10 часа вече всеки може да пипне инсталацията. И да задава въпроси.

Това вероятно ще е предпоследният реализиран проект на Кристо, ако изобщо някога се получи разрешение за последния - мастаба в Абу Даби.

„Това са проектите, по които работихме и са достатъчно кристализирани като артистична визия, за да може да бъдат изпълнени. В другите много детайли ги няма в тях. Но за тези има чертежа все едно на проекта и трябва да бъдат изпълнени“, споделя Владимир Явашев, племенник на Кристо и шеф на екипа по "Опаковането"

Стотици каталози на Кристо се продават за минути на площада около Арката.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече