Експерт: Очакваше се памукът да не оцелее дълго в Космоса

Правят се изследвания дали някои растения са дошли от Космоса на Земята

Публикувано в  10:47 ч. 17.01.2019 г.

Очакваше се поникналото на Луната семе от памук да не оцелее, каза д-р Светослав Александров от Института за растения и генетика към БАН в „Тази сутрин”.

Той обясни, че освен семе от памук в изпратения на Луната контейнер е имало семе от картофи, рапица и арабидопсис. Засега не се знае дали някое от тях е поникнало, предстои да разберем, каза Александров.

Снимка: bTV

"А памукът не оцеля, понеже настъпи лунната нощ, а температурата в контейнера е станало минус 52 градуса. В началото се е планирало оранжерията да издържа и през нощта, но впоследствие се е наложило да бъдат премахнати някои технически възможности поради наложени ограничения", добави експертът. 

Снимка: bTV

Самият контейнер е с вместимост 800 милилитра.

Д-р Александров обясни и че се изследва възможността някои растения да са дошли на земята от космоса.

Снимка: bTV

„Има такава идея, че някои семена са попаднали от Космоса на Земята, все пак говорим, че основните структурни блокчета на живот, аминокиселините, са намирани на астероиди и на комети. Според науката – част от първичната еволюция е протекла на Земята, може би друга част в Космоса. Но говорим за много ранни етапи, в процес на проучване сме – много сонди се изпращат към астероидите и кометите”, отбеляза д-р Светослав Александров от Института за растения и генетика към БАН.

 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече