Да изследваш „Омикрон“: Какви са първите реакции на учените в Шотландия?

Резултатите се очакват до няколко седмици

btvnovinite.bg

Публикувано в  19:10 ч. 04.12.2021 г.

Екип на британската телевизия „Скай нюз” с ексклузивен достъп до шотландската лаборатория, която проучва новия COVID вариант „Омикрон“.

Какви са първите реакции на учените – репортаж на Том Кларк от Центъра за изследване на вируси на Университета в Глазгоу.

Снимка: bTV

Учените в лабораторията смятат, че това е първата проба от жив вирус на новия вариант. Първата им задача – да потвърдят в лабораторни условия дали той е толкова опасен, колкото се предполага.

„Все още не знаем какво означават промените в този нов вариант, но ще ги изследваме сега в лабораторията“, казва проф. Ема Томсън.

Центърът в Глазгоу е един от малкото в Обединеното кралство, работещи с особено опасни вируси.

„Нуждаем се от научни данни преди да направим заключение как действа вирусът“, добавя д-р Вилхелм Фърнон.

Това е важният момент, в който те взимат в ръцете си пробата от живия вирус и това ще даде възможност на тези учени да започнат да отговарят на неотложните въпроси за варианта „Омикрон“ – може ли да избегне ваксините, ще бъде ли по-заразен от предишните варианти, причинява ли по-сериозно заболяване?

За целта – учените заразяват човешки клетки с наличните проби.

„Най-належащото е да можем да разберем в каква степен „Омикрон“ може да заобиколи имунитета от ваксините“, обяснява проф. Масимо Палмарини.

Резултатите се очакват до няколко седмици.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече