Застрашен розобер: Каква е причината за драстичния спад на изкупните цени?

Според розопроизводител 40% от розовия цвят няма да се събере

btvnovinite.bg

Публикувано в  07:35 ч. 05.06.2020 г.

Според розопроизводителите тази година за тях ще е още по-лоша, но не заради лошото време, а защото голяма част от продукцията ще остане неприбрана, а изкупните цени на цвета ще са още по-ниски.

Снимка: bTV

40 на 100 от розовия цвят няма да бъде събран, единият от факторите е кризата с коронавируса, което доведе до проблемите и при нас, не можа да се реагира адекватно и да се намали негативния резултат, заяви Методи Стефанов, розопроизводител.

Той поясни, че има предвид, че повечето са останали с непродадена стока, на пазара няма свободни пари, с които да се изкупи цялата реколта.

От 3 000 кг  розов цвят се произвежда 1 килограм масло. Тази година розоварните изкупуват по-малки количества и на ниски цени:

Снимка: bTV

Кампанията върви тежко, удължава се заради проблеми с климатичните условия, на полето изпитваме трудности, не може да намерим работници, по-бавно изцъфтява цветът, спада интересът към работата, обясни Христо Николов – председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите.

Изкупната цена на розовия цвят варира между 1,50 и 2,10 лв. за кг.

В бранша са ангажирани около 40 хил. човека в процеса на розобера и подготовката на цвета.

Според него 60 000 декара у нас са засети с рози. Производителите се надяват на Закона за розата, който да гарантира субсидии за малките и средни стопанства.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече