Проф. Рачев: На гребена сме на последната вълна "топло-студено"

У нас ще нахлуе антициклон, който ще създаде едно зимно усещане в четвъртък

Георги Рачев Георги Рачев

Публикувано в  07:59 ч. 14.03.2023 г.

Посрещаме астрономическата пролет с топло и слънчево време, каза в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

„Сега сме на гребена на последната вълна „топло-студено“, след което – от петък, времето ще стане по-стабилно, т.е. ще се задържи топло. Преди да се случи това обаче, у нас ще нахлуе антициклон, който ще създаде едно зимно усещане в четвъртък. Възможно е на много места над 600-700 м да превали сняг, а в планините ще се образува трайна снежна покривка“, обясни той.

В Югозападна България днес ще е топло, но в сряда започват валежите от дъжд с нахлуване на по-студен въздух. В четвъртък вероятно там ще превали и мокър сняг, след което ще започне затоплянето.

В София се очакват температури от 0 до 6 градуса в четвъртък, като ще има и неприятен студен вятър. На Боровец ще вали дъжд в сряда, който ще премине в сняг. Температурите там ще паднат до минус 4 градуса, като максималните в четвъртък ще са около нулата. Пистите ще бъдат затрупани с нова снежна покривка.

В четвъртък по морето ще е около 8 градуса. Там валежите ще са значителни, но те ще са от дъжд. Дунавската равнина също ще се радва на валежи и значителни превалявания, но предимно от дъжд. Там ще се появи и пронизващ студен вятър в четвъртък.  

Възможно е в неделя да се насладим на южен вятър, който бързо ще повиши температурите до 15-20 градуса.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече