Мълниеносното време приключва и слънцето се завръща

През серията от почивни дни в началото на септември температурите ще бъдат около 22 градуса

btvnovinite.bg

Публикувано в  08:03 ч. 27.08.2021 г.

Мълниеносното време през последните часове не е необичайно. Това каза в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев. 

По думите му те са свързани със студения фронт, който минава през страната ни.

"Топлият въздух прави тази купесто-дъждовна облачност“, допълни той и уточни, че може да се прогнозира дали ще има мълнии, но не и с точност къде и кога ще паднат. 

„Има няколко вида мълнии. Обикновено ситуацията не се развива над главата ти. Ако светкавиците са вътре в облака, това е визуалната представа за мълнията и опасност няма. Но когато видиш светкавицата от облака към земята, тогава настава истинската опасност“, обясни климатологът. 

Той посъветва, ако по време на мълниеносна буря сме в кола, да останем в нея и да изчакаме да премине. От морето веднага трябва да се излезе. 

„До час трябва да престане да вали и да се върнем към топлото и слънчево време. Температурите няма да са ниски – 25-26 градуса. В неделя ще нахлуе свежа порция хладен въздух и температурите ще се понижат, след което ни очаква успокоение на времето“, обясни проф. Рачев. 

Той беше категоричен, че за серията от почивни дни в началото на септември – 4, 5 и 6, ни очаква нормално есенно време с температури около 22 градуса за София.

По морето ще бъде слънчево с температури около 23 градуса. 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече