Майстор-готвачи приготвят топла храна за бедни в социална кухня в София

Идеята обедини редица институции и много доброволци

Леда Цветкова Леда Цветкова

Публикувано в  09:48 ч. 05.03.2019 г.

Социална кухня в центъра на София помага всеки делничен ден на нуждаещи се. Идеята обедини редица институции и много доброволци. 

На опашката пред кухнята може да видите всякакви хора - бивши учители, лекари, готвачи и бездомници. Днес обаче за тях няма кой да се погрижи, няма и кой да им сготви. С тази задача се заемат двама ентусиасти в опит да сбъднат отдавна обмисляна мечта. Александър и Милен са собственици на кетъринг фирма.

„При нас остава доста храна и през годините сме се опитвали да я реализираме, защото на всички ни е мъчно да изхвърляме. Не само защото има хора, които се нуждаят, а защото и нейното приготовление изисква много човешки усилия, за да се превърне в това, което е”, разказа Александър Ковачев.

Така преди няколко месеца се заемат сериозно със задачата да създадат социална кухня, която да помага на хора изпаднали в нужда, но не само по празници.

Споделят идеята си с националния омбудсман. Към нея бързо се присъединяват големи търговски вериги и производители, а Българската православна църква предоставя терен. Така едва за две седмици заработва кухня в двора на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в София. 

Всеки ден там близо 500 души получават обяд - топла супа и хляб. Всяка сутрин осем готвачи приготвят храната. След това тя се доставя в кухнята, където доброволци се грижата тя да бъде разпределена.

Един такъв доброволец е и Владина Цекова. Споделя, че емоцията в кухнята е голяма, а всеки може да се включи като дари храна или отдели час от личното си време, за да дойде и помогне в пакетирането и раздаването на храната.

Илиана е на гости на дъщеря си за няколко дни. Прочита в интернет за кампанията и решава да се включи.

Точно в 12.00 ч. на обяд кухнята отваря, а желаещите бързо се стичат. Там е топло и има място за всеки. Генчо взима 150 лева пенсия. Разказва, че с тези пари за него е невъзможно да се храни два пъти на ден. Други пък споделят, че се чувстват добре не само заради храната, а заради цялата обстановка.

За да функционира кухнята обаче, тя се нужда от продукти за приготвяне на храната, а всеки желаещ може да се включи с дарение или с труд.

За хората в нужда готви Симеон Георгиев. Той е професионалист в кухнята вече над 10 години. Споделя, че да готвиш благотворително е много приятно, а в същото време и полезно. Дори измислил нови варианти на супи, мислейки как да разнообрази всекидневното меню.

Кухнята ще работи до края на април, а мечтата на всички е да се превърне в целогодишна и да отвори в още градове.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече