Какво има във вафлите и доколко са полезни?

Изследване на „Активни потребители“ установи, че те са пълни с палмово масло, химикали и захар

Публикувано в  10:25 ч. 08.02.2022 г.

Вафлите у нас са пълни с палмово масло, химикали и захар. 5-7 вафли могат да набавят на човек всички нужни калории за деня – в тях има много енергия, но малко протеини витамини и минерали, установи изследване на асоциация „Активни потребители“.

Организацията е изследвала 31 марки на пазара, в 28 от тях има съдържание на палмово масло.

„По-лошото е, че в тези че продукти се влага палмово масло. Точно този вид палмово масло е вредно за здравето“, коментира в "Тази сутрин" Богомил Николов от „Активни потребители“.

Той уточни, че в Европейския съюз вече има приет регламент, който ограничава влагането на палмовите мазнини до 0,5% от общото тегло на продуктите, но има отлагателен период.

Николов предупреди също, че само две или три марки са посочили, че палмовото масло е хидрогенирано, а то няма как да не е, защото в противен случай вафлите ще се разтекат.

Млечен продукт ли са вафлите?

На някои вафли е посочено, че са млечен продукт, въпреки че традиционните рецепти не предполагат влагане на млечни продукти.

„Станало е модерно да се добавят млечни продукти, но това не чисто мляко, а да кажем сухо мляко или пък суроватка. Суроватката е страничен продукт при производството на сирене. Тоест това е нещо, което иначе хранителната индустрия би изхвърлила“, обясни представителят на „Активни потребители“.

Той допълни, че във вафлите има и много захар, която при температурна обработка взаимодейства с млечните протеини и води до образуване на токсични химикали.

Колко захар има във вафлите?

На 100 грама вафли има много захар, показват още данните от проучването. В някои дори е над 50%.

Освен захарта в някои вафли има и изкуствени подсладители, като добавка, което според нас е напълно излишно, коментира Николов.

„Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта. На 100 грама се падат около 500 калории. Енергия има, но е важно да се отбележи, че във вафлите няма необходимите за хората протеини, витамини и минерали. Те са високоенергийна, но не и пълноценна храна“, е изводът от проучването.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече