Новите доброволци в армията: На какъв режим ще се обучават?

Още от първия ден те се запознават с автомат "Калашников"

Марияна Трифонова

Публикувано в  09:59 ч. 11.01.2022 г.

Корпусът, който ще обитават бъдещите резервисти за 6 месеца, вчера беше официално открит след обновяване.

130 са кандидатите, които ще се обучават в двата филиала на Националния военен университет във Велико Търново и Шумен.

Резервистът Натали Стоянова сподели, че за нея в началото е било много стресиращо, а първият ден е бил много тежък. Легнала си е в 00:30 ч. вечерта и е станала в 5 ч. сутринта.

Подп. Маринов, началник на Центъра за начално и продължаващо обучение в Националния военен университет, съобщи, че първото занятие е още днес.

Преподавателите ще запознаят резервистите с бойните свойства на автомат „Калшников“. Денят започна със занятия по строева подготовка.

Началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов каза, че се надява мотивацията им да е силна, за да могат да издържат подготовката, защото тя няма да е лесна. Той допълни, че това е пилотен проект и очакват да видят как ще се адаптират с новите условия.

"Те са различна категория военнослужещи и ще бъдат различни от курсантите, а подготовката е една", допълни бриг. ген. Маламов.

По думите му резервистите се променят и възмъжават.

„Надявам се да бъдат доволни от своя престой тук, който ще им даде шанс за нова реализация“, заяви началникът на университета.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече