Насекоми в храната - как можем да използваме щурци в диетата си?

Има над 1900 вида ядливи насекоми

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  10:07 ч. 26.01.2023 г.

Европейският съюз разреши използването на насекоми в храните. Според новия регламент домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или използват на прах.

Председателят на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България Кремена Дервенкова обясни, че в тях има много полезни свойства.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement
Снимка: bTV

„В насекомите има високо съдържание на протеин, който е изключително висококачествен с пълен аминокиселинен профил, с всички незаменими аминокиселини. Насекомите съдържат изключително полезни мазнини в правилното съотношение - омега 3 към омега 6. Те съдържат фибри, много витамини и минерали, калции, който е повече, отколкото в млякото. Има и високо съдържание на желязо. Има само позитиви за човешкия организъма“, казва Дервенкова.

Снимка: bTV

Тя обясни, че те могат да се консумират цели, на паста, в смути, в сосове.

„Все пак хора, които трябва да бъдат внимателни с консумацията на насекоми, са тези, които имат вече установени алергии. Към ракообразни, морски храни, защото има голямо вероятност да бъдат алергични и към насекомите“, каза Дервенкова.

Насекомите, които са разрешени в Европейския съюз за човешка консумация, са домашен щурец, ларва на брашнен бръмбар, жълт брашнен червей и мигриращ скакалец, но общо ядливите насекоми в цял свят са близо 1900 вида.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече