Георги Момеков: Рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 остава нисък

По думите му предимството, че сме в ЕС е огромно, защото имаме ранен достъп до ваксините

btvnovinite.bg

Публикувано в  08:58 ч. 06.01.2021 г.

„На този етап рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 остава нисък“, заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в „Тази сутрин“.

По думите му предимството, че сме в Европейския съюз е огромно, защото имаме ранен достъп до ваксините.

„Недостатък е, че ЕС е един огромен конгломерат от държави и няма как скоростта на ваксиниране да е такава като в Израел, например. Към днешна дата там са ваксинирани 15% от населението“, коментира Момеков.

Той е категоричен, че дори след старта на масовата ваксинация ще трябва да живеем с маски и спазване на дистанция за по-дълъг период от време.

По повод идеята във Великобритания да забави слагането на втората доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, за да се обхване по-голям дял от населението, Момеков коментира, че това не е добра идея.

Той заяви, че след като ваксината е тествана с две дози, значи трябва да се поставят и двете, както е разписано от страна на компанията производител.

„Безпрецедентен ще бъде опитът на човечеството да се опита да постави няколко милиарда ваксини за кратък период от време. Това е зловещо логистично мероприятие“, смята Момеков.

Той допълни, че на този етап се счита, че новият щам на коронавируса ще се повлияе от ваксините.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече