„Чети етикета“: Пренася ли се коронавирусът в храните?

Вероятността да се заразим с коронавирус от храна при спазване на хигиенните мерки е минимална, казва д-р Илиян Костов

Биляна Гавазова

Публикувано в  10:19 ч. 30.10.2020 г.

Колко време живее вирусът в храните? Можем ли да се заразим от хранителни продукти? Отговорите дават експертите и институциите в „Чети етикета“.

Според научни публикации вирусът може да се задържи на медни повърхности до 4 часа, а върху стомана и пластмаса - до 2-3 дни.

Снимка: btvnovinite.bg

Има различни публикации колко време преживява вирусът на различните повърхности. Що се отнася до металните и пластмасовите опаковки, важно е да се отбележи, че когато повърхността е суха, преживяемостта на вируса намалява много, казва зам.-директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига д-р Илиян Костов.

Снимка: btvnovinite.bg

Вирусът умира при 60 градуса, така че проф. Кантарджиев е прав, че ако храната премине през микровълновата фурна, тя е безопасна, отбеляза Костов.

Снимка: btvnovinite.bg

Биологичният риск от заразяване на хора със SARS-COV-2 с последващо клинично или атипично развитие на COVID-19 e съвсем реален на всички етапи от хранителната верига. Коронавирусите не може да се размножават в храните, тъй като се нуждаят от жив организъм. При определени условия обаче те могат да се пренасят с храните. Това са заключенията на проф. д-р Йордан Гогов, обявени на 13-та научна конференция "Наука в условията на COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

"Всички световни институции казват, че заразяването от храна е много малко вероятно. То може да стане само ако не се спазват хигиенните изисквания", каза д-р Костов, но отбеляза, че всички тези експерименти са правени в лабораторни условия, а не в реалния живот.

Екип от изследователи съобщава, че при лабораторни тестове SARS-COV-2 е бил все още заразен за рибни и месни продукти след 3-седмично съхранение на +4⁰С, -20⁰С, и -80⁰С, като в количеството на вируса се отчита слабо понижение". Това е друго от заключенията на учените, съобщено на 13-та научна конференция "Наука в условията на COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички вируси преживяват при минусови температури, но ако се спазват всички хигиенни изисквания при производството на даден продукт, рискът се минимизира, каза Костов.

Не е нужно да дезинфекцираме хранителните продукти, достатъчно е да се измият с вода. Важно е да си измием ръцете, преди да готвим и да разделим суровите продукти от готвените, съветва експертът.

Вижте повече във видеото!

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече