Проучване: Българската мусака е най-вредна за климата от всички ястия в Европа

Данните са от британско проучване, според което производственият процес на една тава с мусака нанася най-голяма вреда на околната среда. Вярно ли е това?

btvnovinite.bg

Публикувано в  09:28 ч. 30.12.2021 г.

Българската мусака е най-вредна за климата от всички ястия в Европа според британско проучване, според което производственият процес на една тава с мусака нанася най-голяма вреда на околната среда.

Всичко това предизвика остра полемика у нас, но се оказва, че ситуацията с обичаното ястие е доста по-различна от тази, представена в публикацията от Острова.

"Мусаката не отделя емисии докато я готвите. Въглеродният отпечатък е методология, която излиза от анализа на жизнения цикъл и се опитва да остойности въздействието върху изменението на климата от целия жизнен цикъл на производството на тази мусака", обясни в "Тази сутрин" експертът по оценка на въглеродните емисии Петър Сеизов.

По думите му всъщност не става дума за сериозно проучване. Британски журналист е извадил най-популярните ястия във всяка една държава, след което е използвал онлайн калкулатор с произволни рецепти от интернет.

"Допуснали са малка грешка. Рецептата, която са ползвали, всъщност отчита едновременно съставките и в заливката, и в самата мусака. Заложили са два пъти по-голямо количество кайма", разясни той и добави, че при направена правилна сметка, всъщност българската мусака ще се озове на четвърто място в класацията.

Българите приемат данните от британското проучване буквално и отказват да приемат, че любимото им ястие замърсява атмосферата, защото, по думите им, продуктите са чисти.

А как се приготвя една традиционна българска мусака - вижте във видеото.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече