Боклукът може да е полезен за природата: Как да превърнем отпадъците в биотор?

Какво представлява градското компостиране?

Митьо Маринов Митьо Маринов

Публикувано в  10:26 ч. 10.03.2023 г.

„Тази сутрин“ получи сертификат от организацията „Албърт“, която подпомага екологичната устойчивост на телевизионната индустрия. Нашият екип следва „зелените практики“ в предаването за намаляване на въглеродния отпечатък. Но най-важното е, че си поставяме за мисия да вдъхновим повече хора да спазват зеления начин на живот с мисъл за природата.

Какво представлява градското компостиране и как в междублоковите пространства или у дома да създаваме биотор, която да ползваме за растенията си?

Снимка: bTV

Средно всяка година домакинствата в България генерират по 3 млн. тона битов отпадък. От Министерството на околната среда отчитат положителна тенденция.

„Тенденциите са до 2035 г. да рециклираме над 65% от генерираните отпадъци“, каза зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

Към момента държавата успява да компостира, или по друг начин казано - да създава 100 000 тона биотор.

Снимка: bTV

Междувременно в цяла България граждани създават свои малки компостери, където произвеждат от боклука си органична почва. Само в София има 12 такива места. Едно от тях e създадено от 22-годишната Анастасия в столичния квартал „Лозенец“.

„Идеята беше просто да намаля хранителния отпадък вкъщи, защото забелязах, че вкъщи произвеждаме много хранителни отпадъци, които изхвърляме в една найлонова торбичка. Примерно, обелки от зеленчуци и плодове да се разградят с помощта на микроорганизми, тогава се получава една прекрасна почва за растенията“, казва Анастасия Бобчева, която е член на фондация „Корен“.

Снимка: bTV

Вече година 13 домакинства ползват компостера.

„Много е важно да се изхвърлят органични отпадъци - кухненски или градински такива. Това са различни обелки от зеленчуци и плодове - банани, ябълки, моркови, всякакви. Утайка от кафе също може, когато си пиете кафето сутрин. Или билки от чай също. А от сухата страна са трици, дървени стърготини, които ние използваме основно, сухи листа клонки всякакви. Много е важно да не се хвърлят животински продукти. Никакво месо, защото може да се привлекат неприятели, защото може да се появят патогенни организми и се забавя процесът на разграждане“, казва още Бобчева.

Всичко това има нужда от кислород и затова веднъж седмично се разбърква.

Снимка: bTV

Подобен компостер между блоковете се поддържа от жителите и на квартал „Надежда“.

„Ако всеки иска да си построи такъв компостер навън, е много важно чия собственост е земята. Ако е частна, достатъчно е да се иска позволение от всички живущи вътре в сградата и домоуправителя. Ако пък е собственост на общината, тогава е хубаво да се иска разрешение от общината“, обясни жената.

Анастасия ни показва и как да си направим компостер, който може да държим на балкона си вкъщи. Нужна ни е кофа с малки дупки, за да влиза въздух. На дъното слагаме съчки, където се отича влагата при разлагане. Покриваме ги с картон, а върху него изграждаме компостната смес, като започваме с обикновена пръст. Добавяме всякакъв вид органични отпадъци и покриваме с дървени стърготини, листа или слама. А накрая добавяме и нещо от нас.

Други произвеждат у дома компост, но с помощта на червеи. Освен почва, червените калифорнийски червеи произвеждат и течна тор.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече