Проф. Ива Христова: Новият подвариант на „Омикрон“ е най-заразният

В България обаче все още доминира грипът, уточни епидемиологът

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  08:20 ч. 22.01.2023 г.

В България е установен първи случай на нов вариант на COVID-19, който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация (СЗО). Става въпрос за нов подвариянт на познатия щам „Омикрон“, който е най-заразният до момента, коментира в интервю за предаването „Тази неделя“ проф. Ива Христова, директор на Центъра по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ).

Той обаче не протича тежко, не води до повече хоспитализации и смъртни случаи, успокои епидемиологът. Появата му носи потенциален риск от повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в България, допълни проф. Христова.

Тя напомни, че в момента у нас все още доминира грипът, който протича по-тежко, защото имунитетът ни е спаднал след две почти нулеви години.

„Към момента сме преборили COVID-19, но с грипа имаме проблеми. Просто гори цялата страна, а тепърва се очаква и да се повиши заболеваемостта. Ние сме почти на върха на вълната, до 1-2 седмици ще се стигне във всички области. После ще започне да намалява, това е позитивното“, обясни директорът на ЦЗПБ.

Повишена е и заболеваемостта при децата от варицела, както и скарлатина, която не е вирусно заболяване, допълни проф. Христова. Нейните препоръки към хората е да се пазят и да подсилват имунитета си чрез допълнителен прием на витамините C и D.

Гледайте целия разговор във видеото!

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече