От сърцето на френската кухня: Идеи за сладки коледни изкушения

Шеф готвач Карим Буржи представи пред български кулинари своите умения

Елица Кънчева Елица Кънчева

Публикувано в  08:35 ч. 21.12.2019 г.

Франция е страна, в която апетитът идва бързо. Едни от най-изисканите ресторанти и най-трудни специалитети за приготвяне са именно от там.

Шеф готвач Карим Буржи е работил в най-добрите сладкарници в света като "Ла Дюре", "Ерме" и "Фошон" в сърцето на Париж. Да си сладкар може би е най-сладката професия, а до нея стигаш, следвайки аромата от детството.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всичко започна в детството ми. Още, когато бях на 6 години, този занаят ми влезе под кожата. Причината беше, че вкъщи постоянно ухаеше хубаво. Имахме готвач швейцарец, който правеше много вкусни десерти. Един ден помолих баща ми да ме заведе в кухнята при него. От този ден нататък всеки ден ходех в кухнята при и го наблюдавах как работи. Там се отключи интересът ми към кулинарията”, разказа Карим Буржи.

Шеф Буржи е завършил най-реномираното училище за кулинари във Франция – „Кордон блю”. Сега предава собствения си опит. Той беше у нас по покана на Савина Николова, за да представи пред български кулинари своите умения.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първите десерти, които съм приготвял, бяха шоколадови еклери. Това беше първият урок в училището. Много бях развълнуван да ги повторя после и вкъщи. Но майка ми, като ги видя, започна да ми крещи, че не се правят така. Аз все пак настоях за тази рецепта и накрая излязоха по-скоро като омлет”, разказва още шеф Буржи.

Коледа във Франция се празнува с пищна трапеза.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-известното коледно ястие е печената пуйка с кестени. Аз обичам също така гъши дроб, а за десерт – шоколад. Най-често това е шоколадов бюш с малко натрошени лешници, които хрупкат в устата”, казва Карим Буржи.

На курса му в София Карим Буржи приготви всякакви известни френски десерти - от еклери, през травел кейкове до флан и различни видове торти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вече работя само със здравословни продукти, естествени продукти с високо качество. Хората все повече се насочват към вегетарианството или веганството. В сладкарството веганството не е така интересно, но можем много да намалим захарта, за да усещаме останалите вкусове”, споделя шеф Буржи.

Всичко на трапезата е вкусно, когато е приготвено с любов.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече