Как би изглеждала България в чиния?

Победителката MasterChef Мария Жекова избира да живее в малко родопско село

btvnovinite.bg

Публикувано в  08:31 ч. 11.07.2021 г.

България днес и България в бъдещето са две теми, разказани чрез храната в чиниите на Мария Жекова, победител в последния сезона MasterChef, и нейния подгласник Мартин Банков.

Мария приготвя вита баница в тученица, щир и домашна козя извара. Формата ѝ на спирала е символ на съзиданието и пътя нагоре. Мария се вдъхновява от баба си, защото за нея тя е символът на родината. 

България в чинията на Мартин е с минималистично ястие, защото според него чарът на страната ни е в малкия размер, където обаче e събрано богатство от култура, храни, хора, идеали и езици. Ястието си приготвя от див шаран, свинско кюфте и заек. Според него вкусът на България е "тюрлю говеч". 

"Много сме богати на вкусове. Всеки край на България има различни вкусове, различна кулинария и традиции, а и като темперамент сме различни и това ни е чарът" - е мнението на Мария. 

Според нея може още повече да се задълбочи в изучаването и експериментирането с храните в българската кулинария.

Мария е избрала да живее в малко родопско село и обяснява избора си така: "Това ме зарежда. Винаги можем да бъдем навсякъде другаде. Но гмуркайки се в нашето си, откривам неща, които ни липсват."

Мартин споделя, че би иска синът му да расте в България, която е "по-различна от сегашната". А самият той е оптимист за бъдещето на страната ни. 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече