Истории за хората: Българи възраждат вековната традиция за производството на чесън

„Ако не е този чесън - не знам. С чесънът сме се препитавали много“, разказва Надежда Стоилова, жител на с. Долни Раковец

Радиана Божикова Радиана Божикова

Публикувано в  14:29 ч. 16.10.2022 г.

Чесънът е поминък за едно българско село вече повече от век. От по-едрата реколта, жените сплитат венци. В миналото с тях кичели домовете си. Дали заради минералните извори, или плодородните черноземни почви хората от село Долни Раковец произвеждали най-вкусния чесън в България.

Снимка: Редакторски екип

„Свекървата ме научи и вика - „Ще плетеш и тук ще стегнеш, а надолу по-хлабаво. Че съм плела, плела по 2000 венци. Ако не е този чесън - не знам. С чесънът сме се препитавали много“, разказва Надежда Стоилова, жител на с. Долни Раковец.

Снимка: Редакторски екип

Чесънът изисква внимание. Всяка година трябва да се засажда на ново място. Който умее да говори с него и да го разбира - ще има добър добив. Чесънът сам казва кога е назряло времето за беритба.

Чесновите бели скилидки са смятани за вълшебен лек. За негова родина се смята континента Азия, въпреки, че има спорове около произхода му. Той присъства в почти всички култури, религии и народни вярвания. В съвременната кухня той влиза и в най-нетрадиционни и неочаквани съчетания. Съществува шоколад с чесън, чесново сладко, сладолед с чесън и дори бира с чесън.

„Всички болести лекува, обаче мързел не лекува. Затова аз с този чесън стигнах 93 години от първи почвам и радвам се, че селото ни е здраво, прав. Ако няма чесън, нищо няма. Бъдете живи и здрави! Стигнете моите години“, пожела баба Иринка от село Долни Раковец.

Снимка: Редакторски екип

Постепенно традицията за производство на чесън в селото изчезва. Преди няколко години, обаче едно 25-годишно момче решава да я възроди. Чесънът събира отново семейството му в България.

„Първата година засадихме 3 декара, като бяхме закъснели и от разни баби, кой където им беше останало от всички баби по мъничко на тавана, събрахме насадихме всичко, всичко, което изкарахме на първата година беше запазено за семе за следваща година и така постепенно започнахме да развиваме тази дейност и този поминък да го върнем отново“, обясни Владимир Георгиев.

Снимка: Редакторски екип

Владимир представя българския чесън на форуми в няколко европейски страни. Казва, че в България този продукт е основно внос, но въпреки това вкусовите качества на нашенският не могат да бъдат достигнати от другите държави.

Селото на чесъна става все по-предпочитано от млади хора. А на полето в помощ на семейство Здравкови идват и Мира и Влади, които са новодомци тук.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече