Д-р Анна Бенова: Теорията на стадния имунитет при COVID-19 започва да издиша напоследък

Наблюдава се синдром на така наречения „дълъг COVID“ с продължаващи симптоми след лечение, каза пулмологът

btvnovinite.bg

Публикувано в  08:58 ч. 24.10.2020 г.

Трябва да се вземат по-сериозни мерки за струпванията на хора на закрито в настоящата ситуация с повишаването на броя на заразените с коронавирус у нас. Можем да се лишим от баровете за един месец, те не са жизненоважни за икономиката, заяви пулмологът д-р Анна Бенова в „Тази събота“

Има различни изследвания за това кога контактните лица на заразени са по-изложени на риска от инфекция с COVID-19. Според някои проучвания трябва да прекараме около 15 минути в присъствието на болен, за да се инфектираме, но според други и три минути са достатъчни, ако не се спазва дистанция и не носим предпазни средства, заяви Бенова.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма смисъл контактните лица да си правят PCR тест първите 4-5 дни, след като са общували със заразен, защото през това време коронавирусът не се е развил в техния организъм, ако са се инфектирали. През този период е много по-малко вероятно и те да са заразни, защото вирусът не започнал да се репликира, но именно затова и през този период те трябва да са под карантина, каза пулмологът.

Все по-често се наблюдава състоянието на така наречения „дълъг COVID“ с продължаващи симптоми като дразнеща кашлица и умора. Все още няма достатъчно изследвания, за да видим кои болни правят такъв синдром и имат такива оплаквания. Има някаква корелация с измененията в белия дроб, които отзвучават доста бавно, обясни д-р Бенова.

„Теорията на стадния имунитет започва да издиша напоследък“, заяви пулмолгът. Според нея не трябва да приемаме, че е неизбежно да се заразим с коронавирус.

Снимка: btvnovinite.bg

Дори да приемем тази теза – колкото по-малко са заразени, толкова по-малко починали и  болни ще има, затова трябва да се пазим, каза Бенова.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече