Бурканите със зимнина – традиция всяка есен

Ако нямаш собствено производство зеленчуци, излизат скъпо

btvnovinite.bg

Публикувано в  09:40 ч. 20.09.2020 г.

Бурканите с домашна зимнина са сигурност за прехранването, вариант за оцеляване и философия – неизменната традиция през всяка есен у нас.

Така е и в дома на Йорданка Аврамова от Монтана.
Кьопоолуто е сред любимите ѝ консерви, но е и сред най-трудоемките за приготвяне, затова за нея то е в категория „деликатес“.

За да напълни десетина бурканчета от по 300 милиграма средно, е купила 3 килограма домати и по пет килограма чушки и патладжан, след това ги е изпекла във фурна на ток.

Като сметне и труда си, крайната цена на бурканче излиза солено – 40 лв. за продукти и ток, плюс един работен ден.

Въпреки това жената предпочита сама да си произведе зимнината. Плюсът в нейния случай е, че е работещ пенсионер, с което си осигурява поне средства за продуктите.

Минусът е, че собственото й производство през годината е оскъдно и се налага да купи повечето продукти.
В мазето си има и резерви от предишната година.

Лютичко, сладичко, кисело и в буркани – така минава всяка есен за Йорданка. Така и зимите са по-поносими, дори ако кризата пак престъпи прага и почука на вратата.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече