„Чети етикета”: Кога ще бъдат забранени опасните трансмазнини?

СЗО излезе със сериозни данни за вредите от тях

btvnovinite.bg

Публикувано в  10:21 ч. 18.05.2018 г.

Световната здравна организация (СЗО) излезе със сериозни данни за това какво причиняват трансмазнините на тялото ни. Исканията са до 5 години те да бъдат забранени, а целта е да бъде предотвратена смъртта на половин милион души годишно.

Колкото по-бедни са страните, толкова по-разпространени са продуктите със съдържание на хидрогенирани мазнини.

Рискът идва то факта, че тези масла са изкуствено преработени и са по-близо до пластмасата като съдържание.

Генералният директор на Световната здравна организация обясни, че трансмазнините се срещат най-вече при пържените храни и опакованите. Те увеличават риска от сърдечносъдови болести – с  21% и от смъртност – с 28%. Причината да се срещат толкова често е, че са евтини и лесни за обработка.

Част от богатите страни вече са ги премахнали, като са наложили ограничение върху тези храни. Една от препоръките на СЗО е да се консумира 1% от тези мазнини на ден.

Най-много такива мазнини има в чипса, снакса, пакетираните храни, тестените изделия и бързите закуски.

Кардиологът доц. Сотир Марчев потвърди м студиото на bTV, че тези мазнини са много опасни и водят до увеличаване на сърдечносъдовите заболявания.

Той също потвърди, че техните молекули са много близо до пластмасата. Ако ядете хидрогенирана мазнина, вие ядете химически произведена храна, каза доцентът.

Българският представител в СЗО – проф. д-р Веселка Дулева, обяви, че само за 10 години вносът на палмово масло се е увеличил двойно в България.

Дулева подчерта, че вече са предприети някои мерки за ограничаването на консумацията на трансмазнини. Такива продукти са забранени в детските градини и учебните заведения, както и в храните за бебета и кърмачета, уточни тя.

Вижте повече във видеото:

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече