Животът и смъртта на животни за ценни кожи в bTV Репортерите тази събота

Десислава Ризова разказва за съдбата на норките в българските ферми

Публикувано в  14:33 ч. 18.10.2019 г.

В съботната вечер на 19 октомври изявеният репортер на bTV Десислава Ризова и операторът  Иван Филчев ще представят различни гледни точки по въпроса за отглеждането и умъртвяването на животни, заради кожата им.

Филмът на bTV Репортерите „Твойта кожа“ разкрива живота на норките във ферма, близо до Стара Загора, както и акценти от законопроекта за забрана на отглеждането на животни с цел използване на кожите им. 

Снимка: btvnovinite.bg

Предвижда се забраната да влезе в сила от 1 януари 2021 година, а убийството на норки вече да се квалифицира и като жестокост към животните. Основната идея е да не се стига до умъртвяване на видове, чието месо не се яде.

Сред основните мотиви на вносителите на законопроекта за забрана на фермите за ценни кожи е нехуманното отношение към животните. Те живеят на тясно, в малки клетки, и трябва да се ваксинират срещу различни болести като гана, ботулизъм и антракс, от които могат да се заразят. 

Всяка година в България се избиват около 130 000 животни, за да бъдат направени палта и аксесоари от кожата им. Цената на кожата на една норка варира между 25 и 30 евро. 

Снимка: btvnovinite.bg

За забрана на убийството на норки в България от юни 2019 година има внесена подписка в Народното събрание с 51 234 подписа. Социологическо проучване сочи, че 75% от българите са срещу гледането на животни за кожи, а 65.6% са за забрана на фермите. Вече 64 организации публично са се обявили за това, а 12 европейски държави са забранили отглеждането на животни за кожа. Сред тях са Англия, Норвегия, Белгия, Холандия, Люксембург и Австрия. 

Струва ли си едно животно да бъде убито, само заради кожата му, и каква е позицията на международната организация на норковъдите за положението в българските ферми за норки - зрителите ще научат в bTV Репортерите тази събота, от 19.30 ч.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече