bTV Репортерите: Кафето като начин на живот

Днес това е най-продаваната стока след петрола

Денислав Борисов Денислав Борисов

Публикувано в  20:16 ч. 25.06.2022 г.

Кафето е традиция, страст, мода. Днес това е най-продаваната стока след петрола. В този момент по света се изпиват около 12 000 чаши всяка секунда. Това е най-популярната напитка след водата.

Светът в момента преживява т. нар. трета вълна на кафе културата, в която попада и България. Сега на кафето се гледа като нещо повече от напитка - не като бизнес, а преживяване. Не рутина, а ритуал. Не като част от живота, а като начин на живот.

Кафето е познато от X век. Открито е случайно от животновъди в областта Кeфа в Етиопия. Търговците го пренесли на Арабския полуостров, а там култивирали кафето. Първото кафене е открито в Мека около 1500 г. После в Кайро, в Истанбул, а оттам навлиза в Европа през Венеция като голямо пристанище. Италия взима инициативата и развива търговската ниша - 1901 г. там е направена първата кафемашина, а 50 години по-късно и първата еспресо машина. У нас кафе се пие още от Османското робство.

Още няма 9 ч., но по малката търговска улица в пловдивския квартал „Капана“ вече се носи аромат на кафе. Ангел Андреев държи малко кафене от пет години. От 2003 г. е в бизнеса, бил е търговски представител и регионален мениджър в една от най-голямата кафе корпорация в света. После започнал да развива бизнеса в кафе капсули у нас. Накрая решил да вложи опита си в собствен бизнес.

Ангел е научил много любопитни неща за кафето - например, че вкусът зависи от водата, с която се прави и нейната твърдост. Особено важно е как и колко е изпечено кафето.

И един мит за развенчаване - прясно изпеченото кафе не е ароматно и вкусно.

За да стигне кафето до дюкяна на Ангел или до нашия дом, веригата е много дълга – от отглеждането, през брането, изсушаването, чистенето, за да останат само зърната, след това през транспорта.

Европа е най-големият пазар, вторият е Северна Америка. От някое европейско пристанище кафето отива във фабрики, където се изпича, пакетира и доставя.

Има два основни вида кафе - арабика и робуста. Арабиката е доста по-слабо - съдържа процент и половина кофеин, докато в робустата кофеинът е двоен. Арабиката заема 3/4 от производството в света. От печенето обаче зависят вкусът и ароматите.

И още един мит - дългото кафе всъщност е по-силно от късото.

Дори топлината на чашата може да развали или подобри кафето.

Като бариста Ивайло Любенов знае всички тайни в приготвянето на хубаво кафе. Идеалното еспресо е около 30 милилитра – тогава има най-добре извлечен екстракт от вкус и аромат.

Ако обичате капучино, съхранявайте млякото в хладилника, за да стане хубава пяна. За вкусно капучино кафето винаги трябва да е 30-40 милилитра, а млякото - 80-100 милилитра. Друг важен момент при приготвяне на капучиното е, че млякото и кафето трябва да се приготвят едновременно.

Колко кафета на ден е нормално да пием и до колко часа се пие кафе?

Кафето дава енергия, но също така е важно човек да преценява според собствената нервна система колко кафета му влияят добре. Това, което се смята за универсално, е, че е най-добре до 16 ч. да се пие кафе, за да може да не влияе на съня вечерта.

Днес кафето намира приложения в още много други сфери - парфюмерията, модата, изкуството, кулинарията. За Шазлин Бабикян, която сега отваря своята сладкарница, ароматната напитка е вдъхновение. Освен популярното тирамису тя използва кафе за своите торти, мусове, напоява блатове, а понякога го ползва дори и в солени рецепти.

Свикнали сме, че модата при кафето идва от Италия, но в момента новата трета вълна на малките кафетерии и по-специално отношение към ароматната напитка идва от Австралия и Нова Зеландия

5 милиона са големите компании, а 25 милиона са малките производители на кафе. Напитката придобива все повече метаморфози и разновидности. Всяка нация създава своя мода според своите вкусове - италианците пият еспресо с малко захар; немците и швейцарците добавят в него горещ шоколад; мексиканците го пият с канела; мароканците - с черен пипер, а етиопците пък с щипка сол. Кафе с бита сметана пият австрийците, а пък египтяните изцяло и само чисто.

А българите пият кафето си с добра компания.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече