Как кризата влияе на малкия бизнес

Икономическите измерения на ситуацията около коронавируса

Леда Цветкова Леда Цветкова

Публикувано в  17:25 ч. 29.03.2020 г.

Икономическите измерения на ситуацията около коронавируса - каква е моментната картина на малкия бизнес.

Диана има сладкарница и малък цех. Досега месечно продава около 1200 торти. От началото на извънредното положение до момента обаче не е продала нито една.

„Имаме възможност в момента, но това няма да е безкрайно, можем да покрием до месец част от заплатите, но това, ако продължи твърде дълго, ние няма да успеем да им плащаме“, заяви Диана Пинджурова.

В началото пробва нестандартни методи за работа само през почивните дни.

На практика тази сладкарница може да работи, преди  дни обаче собствениците й вземат решение да затворят окончателно, тъй като след въведените по-строги мерки, клиенти не влизат.

Днес витрините са празни.

„Само си плащаме на хората , заплати, ток и т.н., и нямаме оборот, достатъчен да покрием всичките си разходи, и съответно решихме, че по-добре е да е затворено положението“, каза Диана.

Според икономисти навлизането в нова циклична криза е било въпрос на време и преди коронавируса, с идването му обаче бизнесът е поставен в още по-тежко положение.

„Трябва да знаем, че фалитът сам по себе си не е краят на света, пазарната икономика се прочиства чрез фалити, когато една фабрика фалира не е задължително да не бъде преструктурирана и да заработи по друг начин, с нов мениджъмънт може би. В същото време, за съжаление, вероятно ще има фалити на фирми, които са в здраво състояние“, коментира икономистът Стоян Панчев.

А тортите от опразнените витрини Дина подарила на лекарите от ВМА.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече