Електрическа печка срещу газова печка: плюсове и минуси

Икономичност, начин на готвене, чистене - запознайте се с предимствата и недостатъците

Снимка: iStock
Advertorial
Публикувано в  11:30 ч. 03.10.2020 г.

В процес сте на търсене на печка и не знаете кой тип отговаря повече на нуждите ви? Често разходът за печка се определя не само от цената, показана в магазина, но и от скритата, допълнителна цена, която плащате при използването ѝ с течение на времето. В следващите точки ще можете да проследите предимствата и недостатъците на газовите и електрическите готварски печки, така че при покупката да направите информирано решение, което да отговаря на вашите изисквания.

Разход и пестене

Няма видима разлика в цените между печките, работещи на газ и тези на ток. Цената им варира според спецификациите или модела. Въпреки това, може да се говори за ясна ефективност при използването на газови печки. В техния случай се изчислява намаляване с до половината от разходите, което превръща закупуването на газова печка в много по-рентабилно решение в дългосрочен план.

Снимка: iStock

Начин на готвене

Има мит, според който електрическите печки и фурни готвят по-равномерно, така че храната не изгаря и се сготвя по-добре. Изследователи, специалисти по домакински уреди, готвачи и собственици на ресторанти разбиха този мит за запазване на топлина в електрически фурни и заявяват, че няма разлика между двата начина на готвене. Единственият различен аспект се крие в това, че при газовите печки имате пълен контрол над температурата и можете да управлявате интензивността на топлината по-точно.

Време за готвене

Въпреки че времето за готвене не се различава особено, може да се каже, че при фурните на газ готвенето при тях е по-кратко, защото се загряват по-бързо от електрическите. От друга страна, електрическите фурни задържат топлината за по-дълго време и ако храната не е извадена от фурната веднага, тя може да изгори дори огънят да е спрян. Електрическите фурни са известни с това, че достигат по-високи температури от газовите фурни. В частта над тях отново можем да говорим за по-висока ефективност при използването на газ: интензивността на пламъците може да се промени веднага и преходът от една степен към друга е мигновен, за разлика от готвенето на ток, където това може да мине доста време, преди котлонът да се нагрее или охлади.

Чистене

По отношение на почистването имаме видим победител: електрическите печки, особено тези със стъклени котлони, които няма да ви затруднят да забършете, когато приключите с готвенето. За разлика от газовите печки, които имат няколко компонента за преместване, електрическият котлон може да се избърше веднага и то много по-лесно, само с кърпа.

Снимка: iStock

Сега, след като научихте повече за особеностите на газовите и електрическите печки, ще можете да изберете най-подходящия вид за вашия стил на готвене.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече