35% защита от ракови заболявания осигурява здравословното хранене

Всеки от нас трябва да се храни безопасно и здравословно

Advertorial
Публикувано в  10:55 ч. 06.04.2015 г.

Всеки от нас трябва да се храни безопасно и здравословно – това е и посланието на тазгодишния Световен ден на здравето, 7 април.

 

Здравословното хранене е много повече от храната, която слагате в чинията си. Здравословното хранене е начинът, по който мислите за храната. Навиците за хранене могат да се научат, но първо е важно да започнете да мислите за храната като за храна, а не просто като нещо за преглъщане в периодите между срещите, или на път да вземете децата си, или докато чакате някой на спирката. Здравословното хранене означава да се чувстваме добре, да имаме повече енергия и настроение. Здравословното хранене означава здрав организъм.

 

За правилния подбор на храни, за начина на приготвяне на храната, за консервирането и складирането на хранителните продукти, както и за методите, свързани с предпазване от ракови заболявания информира диетологът д-р Чагатай Демир от Анадолу Медицински Център в книгата си “Правилно хранене при здраве и при рак“. В нея авторът дава отговор и на най-често срещаните въпроси: Кои са златните правила за здравословно хранене? Как да се предпазим от различни заболявания, включително и рак? Кои са начините за здравословно отслабване? Какъв трябва да е хранителният режим за пациенти с рак?

 

Хранителните навици представляват 35% от предпоставките, водещи до рак, а в комбинация с физическа активност осигуряват до 40 % защита от ракови заболявания. Затова, от съществено значение е човек да обърне внимание с какво се храни, как приготвя храната си и да отделя време за спорт.

 

В наръчника си за здравословно хранене д-р Демир набляга на ежедневната консумация на плодове и зеленчуци, основата на здравословния начин на живот. „Наличието на витамин С и Е, каротеноиди и други фитохимични и антиоксидантни елементи, намиращи се в състава на плодовете и зеленчуците, неутрализират отделяните при метаболизма оксиданти, които са в основата за развитие на рак. Ето защо, за превенция, най-добрият начин да си набавите антиоксиданти в организма е като консумирате пресни плодове и зеленчуци“.

Други храни, които трябва да включва хранителният режим, са фибрите, бобовите растения, пълнозърнестите продукти, варивата. Това, което трябва да ограничим е консумацията на наситени мазнини, тъй като увеличават риска от рак, и препоръчва замяна с растителни масла и зехтин. Храни, богати на определени омега-3 мазнини, като EPA и DHA, са особено важни, защото могат да намалят риска от сърдечно-съдовите заболявания, да подобрят настроението, както и намалят риска от деменция. Месото, също е нещо от което трябва да се лишим. Месото не се отнася към основните хранителни продукти и следователно не е необходимо да се консумира ежедневно. Също толкова добър източник на белтъчини са варивата.

Термичната обработка на храната, също е съществена част от здравословният начин на хранене. Като алтернатива на методите, свързани с бързата обработка на храната на висока температура, диетологът препоръчва готвене на пара и на фурна, при което се запазват хранителните стойности в продуктите. „Ако барбекюто, все пак, е вашият предпочитан метод, е необходимо да изчакате огънят да достигне състояние на жар, след което желаните продукти да се поставят на най-малко 15 см. разстояние от огъня. По този начин храната се сготвя по-бавно и е по-здравословна".

Информация за Анадолу Медицински Център може да намерите на www.anadolumedicalcenter.bg

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече