Разчетоха генома на киноата

Тази кулутра е не само полезна, но има и потенциал да разреши проблема с изхранването на населението в бъдеще

Снимка: iStock

btvnovinite.bg

Публикувано в  13:51 ч. 09.02.2017 г.

Учени разгадаха генетичните тайни на киноата, почитана като "зърно-майка" от древните инки и възхвалявана като суперхрана от съвременните почитатели на здравословното хранене, съобщава списания "Нейчър". 

Киноата е зърноподобна култура и принадлежи към семейство Лободови, в  което е и спанакът. Геномът му се състои от малко над 1,3 млрд. градивни елемента на ДНК (бази А, Т, Г и Ц), съхранени в 18 хромозома. 

Настоящото проучване показва, че киноата, отглеждана от седем хилядолетия в Андите, не само е полезна, но има и потенциала да разреши проблема с изхранването в бъдеще на увеличаващото се население на планетата. 

Киноата се отглежда главно в Перу и Боливия. Основните вносители на растението са САЩ и Канада. През последните години цената на киноата се е повишила тройно заради нарастващото търсене, обусловено от факта, че тя притежава изключителни хранителни качества - не съдържа глутен, в състава й влизат всички незаменими аминокиселини, богата е на желязо, омега-3 мастни киселини и протеини, и бедна на въглехидрати.

Тя е изключително устойчива – вирее при сурови условия – голяма надморска височина, по-хладни температури и бедна почва, които биха били неблагоприятни за популярни житни култури като пшеница и ориз. Това също е причина да я наричат "храната на бъдещето". 

Недостатъкът на киноата е горчивият й вкус, който се дължи на съдържащите се в нея сапонини, изпълняващи защитна функция. Авторите на настоящото проучване – специалисти от университета "Крал Абдула" в Саудитска Арабия, които са работили съвместно с международни учени, обаче са открили ген, отговорен за производството на сапонини в растението. Откритието може да помогне на специалистите да селектират разновидности, които не съдържат сапонини и имат по-сладък вкус.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече