Започнаха гонитбите за Сан Фермин

Облечени в бяло и с червени шалчета около врата, смели бегачи от целия свят се събраха в Памплона

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Публикувано в  16:03 ч. 06.07.2012 г.

Облечени в бяло и с червени шалчета около врата, смели бегачи от целия свят се събраха в Памплона, Северна Испания, за началото на фестивала Сан Фермин, който е известен с прословутото пускане на бикове.

С викове "Да живее Сан Фермин" и размахвайки шалчетата си, стотици хора приветстваха началото на фестивала, което бе отбелязано с изстрелване на самоделна ракета от балкона кметството в града.

В рамките на 9-дневния фестивал, свързан най-вече с пускането на бикове, което навремето впечатлило много Ърнест Хемингуей, ще се изпият много литри бира и вино. Предвидени са също религиозни процесии, традиционни танци, концерти.

Всяка сутрин стотици смелчаци ще тичат пред 6 бика, всеки от които тежи половин тон, опитвайки се да избегнат да бъдат намушкани от рогата им по 850-метровия маршрут. Всяка година има десетки ранени, много от които вследствие на падания.

От кметството в Памплона с 200 000 жители очакват около половин милион туристи, какъвто бе броят им миналата година. Кметът Енрике Мая се надява събраните приходи по време на празника Сан Фермин да възлезнат на 70 милиона евро.

През 2011 г. в осемте бягания пред бикове участваха 20 500 души, предимно мъже на възраст между 18 и 35 години, като близо половината от тях бяха от чужбина.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече